Είστε εδώ

Συνδυασμός γραμμών

Υποβλήθηκε από alex στις Τετ, 05/22/2013 - 00:56.

Με τη λειτουργικότητα του συνδυασμού γραμμών της έκδοσης 1.5 του Επόμενου Λεωφορείου, μπορώ να ορίσω μια σειρά γραμμών που θέλω να πάρω και η εφαρμογή θα μου πει πόση ώρα θα κάνω από την αρχή ως το τέλος σε διάφορες ώρες της ημέρας. Έτσι μπορώ να επιλέξω μια αναχώρηση που θα κάνει τη διαδρομή μου σύντομη και προβλέψιμη. Πριν υλοποιηθεί αυτή η λειτουργικότητα, έκανα τους υπολογισμούς με χαρτί και μολύβι, βάζοντας σε σειρά τα δρομολόγια των σχετικών γραμμών κοντά σε κάποια ώρα. Η διαδικασία ήταν εφικτή αλλά κουραστική.

Θα περιγράψω τη λειτουργικότητα με ένα προσωπικό παράδειγμα:

Μένω Παπάγου και θέλω να πάω στη Βάρκιζα με τη γραμμή 125, η οποία έχει μόνο 5 δρομολόγια τις καθημερινές:

 • Πάω στη γραμμή του Παπάγου 409, βρίσκω τη στάση μου (ας πούμε 10η ΠΑΠΑΓΟΥ) και επιλέγω το μενού "Συνδυασμός" (+).
 • Γυρίζω πίσω στις γραμμές, βρίσκω τη γραμμή Α5 και τη στάση 2η ΧΟΛΑΡΓΟΥ και πατάω πάλι το (+).
 • Συνεχίζω με τη γραμμή 125 από τη στάση "ΣΤ.ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ".
 • Τέλος γυρίζω στη γραμμή 125 και επιλέγω μια στάση της Βάρκιζας (π.χ. ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ).

Μέχρι εδώ, η οθόνη του συνδυασμού εμφανίζει:

 • 409 10η ΠΑΠΑΓΟΥ -> 2η ΧΟΛΑΡΓΟΥ
 • Α5 2η ΧΟΛΑΡΓΟΥ -> ΣΤ.ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ
 • 125 ΣΤ.ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ -> ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ

Μου δείχνει και πόση απόσταση περπατάω ενδιάμεσα.

Δεν χρειάζεται να δηλώσω τη στάση αποβίβασης των ενδιάμεσων γραμμών. Η εφαρμογή αυτόματα επιλέγει την κοντινότερη στάση στη στάση επιβίβασης της επόμενης γραμμής.

Ξέρω οτι αντί για τη γραμμή Α5, μπορώ να πάρω τη γραμμή Β5. Ουσιαστικά θα πάρω το πρώτο λεωφορείο που θα περάσει μεταξύ Α5 και Β5. Η εφαρμογή βρίσκει αυτόματα αυτές τις ισοδύναμες γραμμές και τις λαμβάνει υπόψη της στο πρόγραμμα. Αρκεί να έχουν ακριβώς τις ίδιες στάσεις επιβίβασης και αποβίβασης.

Αφού βεβαιωθώ οτι το δρομολόγιο μου είναι σωστό, επιλέγω το μενού "Ωράριο".
Η εφαρμογή βρίσκει όλα τα δρομολόγια της μέρας για τις παραπάνω γραμμές και για τις ισοδύναμές τους, δηλαδή για τις γραμμές 409, Α5, Β5, 125. Βάζει τα δρομολόγια στη σωστή σειρά και μου δείχνει όλες τις ώρες αναχώρησης και άφιξης για τη διαδρομή μου από την αρχή μέχρι το τέλος.

Επιλέγω το τελευταίο δρομολόγιο της ημέρας και η εφαρμογή μου εμφανίζει αναλυτικά τις προγραμματισμένες γραμμές που πρέπει να πάρω (σύνολο 1 ώρα και 28 λεπτά):

 • 409 17:12 -> 17:18
 • Περπάτημα (136m) 02'
 • A5 17:30 -> 7:35 (αναμονή 12')
 • Β5 17:32 -> 7:38 (αναμονή 14')
 • Περπάτημα (0m) 00'
 • 125 17:45 -> 18:41 (αναμονή 09')

Μου αρέσει αυτή η διαδρομή γιατί αφήνει κάποιο περιθώριο μερικών λεπτών μεταξύ γραμμών.

Ακόμα καλύτερα, μεταξύ των γραμμών 409 και 125, υπάρχουν δύο εναλλακτικά δρομολόγια: το Α5 και το Β5. Επομένως αν ένα απ' τα δύο λεωφορεία δεν έρθει στην ώρα του, υπάρχει και το άλλο. Αν έχανα το 125, δεν θα είχα άλλη ευκαιρία.

Όπως ξέρετε, αντί για το Α5 ή το Β5, μπορώ να πάρω το μετρό. Το μετρό δεν είναι ισοδύναμο με τις γραμμές Α5 και Β5, γιατί δεν έχει κοινές στάσεις (είναι κοντά αλλά όχι ίδιες). Επίσης δεν είναι δημοσιευμένα όλα τα δρομολόγια του μετρό (δυστυχώς). Η εφαρμογή προς το παρόν έχει μόνο τα δρομολόγια του αεροδρομίου που είναι κάθε 30 λεπτά. Ελπίζω να διορθωθεί αυτό.

Με το μετρό έχετε και άλλες ενδιαφέρουσες επιλογές για να πάτε στη θάλασσα.
π.χ. Μετρο -> ΚΟΡΟΠΙ -> 330 -> Αγ. Μαρίνα. Δοκιμάστε τες.

Σήμερα σχεδίασα να πάω στη θάλασσα με το παραπάνω δρομολόγιο (γραμμή 125).
Για καλή μου τύχη, πρόλαβα το προηγούμενο Β5 και έφτασα στο νομισματοκοπείο πιο νωρίς απ' το πρόγραμμα, στις 17:30. Είπα λοιπόν αντί να περιμένω 15 λεπτά για το 125, ας πάρω το 305 που ήταν έτοιμο να φύγει. Στη θάλασσα πάνε και τα δύο. Όμως το 305 ήταν γεμάτο και δεν είχα πολλή όρεξη να κάνω όλη τη διαδρομή όρθιος. Κατέβηκα λοιπόν στο Σταυρό και περίμενα το 125, σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο. Το 125 ήταν κι αυτό γεμάτο, αλλά άδειασε γρήγορα και βρήκα θέση.

Καθώς κοιτούσα εναλλακτικά δρομολόγια με το συνδυασμό διαδρομών, είδα οτι μπορούσα να προφτάσω την ανταπόκριση 125 -> 330. Παρόλο που το 125 πήρε 3 λεπτά παραπάνω απ' ότι είχε υπολογίσει η εφαρμογή, πήρα την τολμηρή απόφαση να κατέβω στη στάση ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΜΑ και να πάρω το 330 για καλύτερη παραλία. Ανησύχησα λίγο, αλλά ευτυχώς το πρόλαβα. Δεν συνιστώ τέτοια ρίσκα του τελευταίου λεπτού.

Κάποια μέρα θα γράψω πώς μπορείτε να πάτε σε διάφορες παραλίες με το λεωφορείο. Ήδη ανέφερα αρκετούς τρόπους σήμερα.

Όπως κάνω πάντα όταν παίρνω το λεωφορείο, κατέγραψα όλες τις παραπάνω διαδρομές με το GPS (9 διαδρομές μαζί με το γυρισμό). Ανέβασα τις διαδρομές στην ιστοσελίδα της εφαρμογής ώστε να χρησιμοποιηθούν για να υπολογίζει η εφαρμογή καλύτερα τις ώρες άφιξης σε διάφορες στάσεις. Μ' αυτό τον τρόπο Το Επόμενο Λεωφορείο έχει χρονομετρήσεις για όλες τις γραμμές που έχουν προορισμό τη θάλασσα. Κάνω τα μπάνια μου και έχετε καλύτερα δεδομένα!

Καλά μπάνια με Tο Eπόμενο Λεωφορείο.