Είστε εδώ

Η καινούργια ιστοσελίδα του ΟΑΣΑ για τα δρομολόγια

Υποβλήθηκε από alex στις Δευ, 05/23/2016 - 00:22.

Γύρω στις 20 Μαΐου, οι ιστοσελίδες με τα δρομολόγια των λεωφορείων στον ιστοχώρο του ΟΑΣΑ αντικαταστάθηκαν από ιστοσελίδες σε καινούργιο ιστοχώρο. Επίσης υπάρχει ανάλογη εφαρμογή για κινητά (Εδώ για Android).

Το telematics.oasa.gr είναι σίγουρα πιο μοντέρνο από την προηγούμενη ιστοσελίδα. Έχει τις ίδιες πληροφορίες με τον προηγούμενο ιστοχώρο και επιπλέον:

• Αναζήτηση (Βέλτιστης) Διαδρομής

• Πληροφορίες για το πού είναι τα λεωφορεία μερικών γραμμών, σε πραγματικό χρόνο. Δεν ξέρω ακόμα πόσες γραμμές έχουν αυτή την πληροφορία. Είναι ατυχές που μελετάω την ιστοσελίδα αυτή την Κυριακή, που δεν κυκλοφορεί κανένα λεωφορείο, λόγω απεργίας.

Φωτογραφία του δρόμου στις συντεταγμένες της στάσης, με το Google Street View. Όμως, υπάρχουν ανακρίβειες δεκάδων μέτρων στις συντεταγμένες πολλών στάσεων, με αποτέλεσμα πολλές φορές να χρειαστεί να ψάξεις για να βρεις τη στάση. Ας ελπίσουμε οτι αυτό θα γίνει αφορμή να διορθωθούν οι συντεταγμένες.

Η ιστοσελίδα είναι φορτωμένη με χάρτες (της Google). Η σελίδα της γραμμής εμφανίζει πρώτα το χάρτη και παρακάτω το ωράριο. Στην προηγούμενη ιστοσελίδα εμφανιζόταν πρώτα το ωράριο και μετά από επιλογή του χρήστη ο χάρτης. Η σελίδα κάθε στάσης έχει χάρτη και Google Street View, δίπλα-δίπλα.

Από την ιστοσελίδα λείπει η εκτίμηση άφιξης του λεωφορείου σε κάθε στάση, δηλαδή η βασική λειτουργικότητα που προσφέρει Το Επόμενο Λεωφορείο. Δεν εννοώ την πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο από το GPS του λεωφορείου, αλλά την εκτίμηση για το πότε αναμένεται να περάσει το λεωφορείο σε κάποια άλλη ώρα, π.χ. αργότερα το βράρυ, ή αύριο το πρωί όταν έχω να πάω κάπου.

Μερικές αλλαγές που πρόσεξα στην πληροφόρηση (εκτός από τις αλλαγές στην εμφάνιση):

Σε πολλές γραμμές αντικαταστάθηκαν οι στάσεις 'ΑΦΕΤΗΡΙΑ" και "ΤΕΡΜΑ" με πιο περιγραφικά ονόματα για την τοποθεσία της στάσης. Για παράδειγμα, τα δύο άκρα της γραμμής Α5 μετονομάστηκαν από "ΑΦΕΤΗΡΙΑ" και "ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟ(ΤΕΡΜΑ)" σε "ΑΚΑΔΗΜΙΑ" και "ΑΝΘΟΥΣΑ". Αυτή η ονομασία είναι απλούστερη και καλύτερη. Πάντα θεωρούσα οτι οι όροι "Αφετηρία" και "Τερμα" ήταν αυθαίρετοι, διοτι αλλάζουν ρόλο όταν αλλάζεις κατεύθυνση. Τι σημαίνει δηλαδή όταν το λεωφορείο ξεκινά το δρομολόγιο απ' το "ΤΕΡΜΑ"; Και πώς είναι δυνατόν το αμαξοστάσιο να λέγεται ΤΕΡΜΑ, όταν από εκεί ξεκινούν όλα τα λεωφορεία της περιοχής κάθε πρωί;

Όμως στο ωράριο της γραμμής εξακολουθούν να υπάρχουν οι όροι "Αναχώρηση από Αφετηρία" και "Αναχώρηση από Τέρμα". Θα μπορούσαν να αναφέρουν αναχώρηση από "ΑΝΘΟΥΣΑ" ή αναχώρηση από "ΑΚΑΔΗΜΙΑ". Ή θα μπορούσε η αρχική επιλογή της κατεύθυνσης να ορίζει ποιο από τα δύο ωράρια θα εμφανίζεται. Η Android εφαρμογή του ΟΑΣΑ, χρησιμοποιεί τους όρους "Μετάβαση" και "Επιστροφή". Και αυτή είναι προβληματική ορολογία για τους λόγους που ανέφερα. Παρακάτω επεκτείνομαι στην προβληματική εμφάνιση των ωραρίων.

Το κυριότερο πρόβλημα που βλέπω είναι στο πώς είναι σχεδιασμένες οι παραλλαγές στα δρομολόγια των γραμμών. Ο καινούργιος σχεδιασμός δεν είναι ξεκάθαρος. Από τη μια υπάρχουν τα "Δρομολόγια" ή "Κατευθύνσεις" που μπορεί να είναι 1, 2 ή παραπάνω (Η γραμμή 404 έχει 4 παραλλαγές). Από την άλλη όμως υπάρχουν τα ωράρια που είναι μόνο ένα ή δύο για κάθε μέρα: Αναχώρηση από Αφετηρία και Αναχώρηση από Τέρμα. Το Επόμενο Λεωφορείο, θεωρεί κάθε παραλλαγή σαν ξεχωριστή διαδρομή με τη δική της σειρά στάσεων και το δικό της ωράριο. Αυτές οι διαδρομές ομαδοποιούνται σε γραμμές, μόνο στη λίστα γραμμών. Π.χ. η γραμμή 409 έχει 3 παραλλαγές: α) Την κανονική κυκλική διαδορμή β) Το δρομολόγιο των 5:00 που πάει στην Ακαδημία, και γ) Τη μικτή διαδρομή 409-413 που εκτελείται βράδυα και μερικές φορές Κυριακές. Αναμένω να δω πώς θα ξεκαθαρίσει τη μοντελοποίηση των παραλλαγών η ιστοσελίδα και οι εφαρμογές του ΟΑΣΑ.

Λείπουν οι εξαιρέσεις στα δρομολόγια των γραμμών. Η παλιά ιστοσελίδα του ΟΑΣΑ έδινε κάποια πληροφορία για τις παραλλαγές με τη μορφή εξαιρέσεων. Οι εξαιρέσεις δεν είχαν αρκετή γεωγραφική πληροφορία, αλλά είχαν την πληροφόρηση για τις αλλαγές στα ωράρια. Κάθε εξαίρεση είχε μια λίστα με τις ώρες αναχώρησης στις οποίες εκτελούνταν αυτή η παραλλαγή του δρομολογίου.