Είστε εδώ

Πότε θα έρθει το λεωφορείο;

Υποβλήθηκε από Το Επόμενο Λεωφορείο στις Τρί, 10/23/2012 - 12:27.

Είστε σε μια στάση και θέλετε να ξέρετε πότε θα έρθει το λεωφορείο.

Είστε σπίτι σας ή στη δουλειά σας και θέλετε να ξέρετε πότε θα φτάσει το λεωφορείο στη στάση σας για να προγραμματίσετε τι ώρα θα ξεκινήσετε να πάτε στη στάση.

Αυτή η ερώτηση είναι βασική για να έχουμε προβλέψιμες δημόσιες συγκοινωνίες με λιγότερο άγχος. Χρειάζονται πολλά να γίνουν ακόμη για να απαντηθεί καλά αυτή η ερώτηση, αλλά η εφαρμογή προσφέρει μερικές λύσεις για να σας δώσει περισσότερη πληροφόρηση.

Αν η ερώτηση σας είναι για τη γραμμή του Μετρό Μ3 του Αεροδρομίου (κάθε 30 λεπτά) ή τη γραμμή του Προαστιακού Π2 (Μαγούλα-Αεροδρόμιο), τότε η προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης και άφιξης σε κάθε σταθμό είναι γνωστή με ακρίβεια. Πηγαίνετε στη σελίδα της στάσης και επιλέξτε το μενού "Ωράριο".

Στόχος της εφαρμογής είναι να το κάνει το ίδιο απλά για όλες τις γραμμές, αλλά η ακρίβεια της πρόβλεψης θα είναι μικρότερη για λεωφορεία. Μέχρι τότε, μπορείτε να κάνετε μερικούς πρόχειρους υπολογισμούς:

 • Πηγαίνετε στη σελίδα της στάσης και διαβάστε την απόσταση της στάσης από την αφετηρία.
 • Επιλέξτε το μενού "Ωράριο"
 • Αν το ωράριο εμφανίζει τη συγκεκριμένη στάση, δεν έχετε τίποτε άλλο να κάνετε.
 • Αν το ωράριο εμφανίζει την αφετηρία, υπολογίστε πόση ώρα κάνει από την αφετηρία με την εξίσωση T = X * 60 / V, όπου:
  • X είναι η απόσταση της στάσης από την αφετηρία, σε χιλιόμετρα.
  • V είναι η μέση ταχύτητα του λεωφορείου, σε χλμ/ώρα.
  • T είναι ο χρόνος που κάνει το λεωφορείο να έρθει από την αφετηρία, σε λεπτά.

   Αν δεν την ταχύτητα του λεωφορείου, χρησιμοποιήστε 20 Km/h και πολλαπλασιάστε τα χιλιόμετρα από την αφετηρία επί 3 για να βρείτε το χρόνο σε λεπτά.

   Προσοχή: Αν υπολογίσετε την ώρα της άφιξης του λεωφορείου με οποιοδήποτε τρόπο και φτάσετε ακριβώς εκείνη την ώρα, στο δευτερόλεπτο, έχετε 50% πιθανότητες να χάσετε το λεωφορείο και δεν έχετε κερδίσει τίποτε από το να πάτε σε μια τυχαία ώρα. Αν όμως πάτε στη στάση μερικά λεπτά νωρίτερα, έχετε καλύτερες πιθανότητες να περιμένετε λιγότερο. Το πόσο νωρίτερα το βρίσκετε από την εμπειρία σας.

   Αν το λεωφορείο έρχεται κάθε 20 λεπτά και πάτε στη στάση σε μια τυχαία ώρα, θα περιμένετε κατά μέσο όρο 10 λεπτά.
   Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας υπολογίσω τον μέσο όρο αναμονής αν χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή, αλλά σίγουρα είναι καλύτερα να έχετε κάποια τεκμηριωμένη πρόβλεψη παρά να περιμένετε στην τύχη. Χρησιμοποιήστε τις προβλέψεις και αποφασίστε μόνοι σας αν σας είναι χρήσιμες.