Είστε εδώ

Ανεβάστε τις Διαδρομές σας

Υποβλήθηκε από Το Επόμενο Λεωφορείο στις Σάβ, 11/10/2012 - 11:09.

Η εφαρμογή "Το Επόμενο Λεωφορείο" χρησιμοποιεί διαδρομές λεωφορείων που έχουν καταγραφεί με GPS για να υπολογίσει χρόνους διέλευσης των λεωφορείων από κάθε στάση.

Δείτε τις γραμμές που δεν έχουν καταγραφεί ακόμα σε χάρτη.

Η διαδικασία είναι ως εξής:

  1. Αν θέλετε να συνεισφέρετε, καταγράφετε μια διαδρομή λεωφορείου με GPS, από τη στάση που μπήκατε μέχρι να βγείτε. Μετά εξάγετε τη διαδρομή σε μορφή αρχείου .gpx και το ανεβάζετε σ' αυτή την ιστοσελίδα.
  2. Η ιστοσελίδα περιοδικά αναλύει όλα τα GPX αρχεία και υπολογίζει χρόνους διαδρομής για κάθε γραμμή και για κάθε στάση (για όσα δεδομένα υπάρχουν).
  3. Τα αποτελέσματα ενσωματώνονται στην επόμενη ανανέωση της βάσης δεδομένων της εφαρμογής "Το Επόμενο Λεωφορείο," η οποία τα χρησιμοποιεί για να προβλέπει πότε θα φτάσει το λεωφορείο σε οποιαδήποτε στάση.

Αν χρησιμοποιήσετε περισσότερες από μία γραμμές για να πάτε κάπου, καταγράψτε κάθε γραμμή σε ξεχωριστό GPX αρχείο.

Η καταχώρηση κάθε διαδρομής περιλαμβάνει ένα πεδίο όπου μπορείτε να δηλώσετε τη γραμμή της διαδρομής. Η ιστοσελίδα ανιχνεύει τη γραμμή αυτόματα σπό τα αρχεία GPX, αλλά χρησιμοποιεί την γραμμή που επιλέξατε σε περιπτώσεις που η διαδρομή ταιριάζει σε παραπάνω από μια γραμμή του ΟΑΣΑ. Για παράδειγμα, μια διαδρομή από Εθνική Άμυνα μέχρι Νομισματοκοπείο μέσω της Μεσογείων, ταιριάζει στις γραμμές Α5 και Β5. Αν προσδιορίσετε λάθος γραμμή (π.χ. 304), η εφαρμογή θα αγνοήσει την επιλογή σας και θα χρησιμοποιήσει την Α5 ή την Β5 (στην τύχη, ή την πρώτη αλφαβητικά). Το λάθος θα είναι επισημασμένο στη λίστα των διαδρομών σας. Αν η εφαρμογή κάνει λάθος στην ανίχνευση, ειδοποιήστε με για να το διορθώσω.

Το Επόμενο Λεωφορείο δεν κάνει καταγραφή διαδρομών. Για την καταγραφή χρησιμοποιήστε κάποια άλλη εφαρμογή που να μπορεί να εξάγει τη διαδρομή σε μορφή GPX. Μια τέτοια εφαρμογή ανοιχτού κώδικα είναι το "Open GPS Tracker." Έμαθα να φτιάχνω εφαρμογές για Android διαβάζοντας τον κώδικα αυτής της εφαρμογής. Μερικές άλλες επιλογές μπορείτε να βρείτε εδώ.

Μετά την καταγραφή και την εξαγωγή, μεταφέρετε το GPX αρχείο στο PC σας και ανεβάστε το σ' αυτή την ιστοσελίδα, αφού πρώτα έχετε ανοίξει λογαριασμό. Αν προτιμάτε, μπορείτε να μου το στείλετε με email για να το ανεβάσω εγώ.

Δεν είναι απαραίτητο να έχουν καταχωρηθεί πολλές διαδρομές για να ωφεληθείτε. Αρκεί να υπάρχουν στοιχεία για τις γραμμές που σας ενδιαφέρουν. Αν δεν υπάρχουν, μπορείτε να τα δημιουργήσετε εσείς. Σκέφτομαι να ανανεώνεται η βάση δρομολογίων κάθε εβδομάδα. Επομένως μέσα σε μερικές μέρες μπορείτε να έχετε τα επεξεργασμένα δεδομένα στη συσκευή σας.

Είναι καλύτερα αν υπάρχουν καταγραφές από την αφετηρία, γιατί οι χρόνοι μετακίνησης στις αρχικές στάσεις επηρεάζουν τους χρόνους για όλες τις υπόλοιπες στάσεις. Δεν είναι όμως απαραίτητο. Η ανάλυση μπορεί να χρησιμοποιήσει μέρος της διαδρομής και να συμπληρώσει την υπόλοιπη. Αυτό είναι αποτελεσματικό όταν οι συνθήκες κίνησης των στάσεων που έχουν στοιχεία δεν διαφέρουν πολύ από τις συνθήκες στις στάσεις που δεν έχουν στοιχεία. Καταγράψτε τις διαδρομές που κάνετε.

Όσο περισσότερες καταγραφές υπάρχουν για μια γραμμή, τόσο καλύτερα γίνονται τα στατιστικά.
Προς το παρόν η εφαρμογή δεν λαμβάνει υπόψη της την κίνηση στους δρόμους, η οποία φυσικά επηρεάζει τους πραγματικούς χρόνους διέλευσης. Για να γίνει στατιστική ανάλυση της κίνησης, πρέπει να υπάρχουν πολλές καταγραφές και πρέπει να επινοήσουμε και τον κατάλληλο αλγόριθμο. Οι ιδέες σας είναι ευπρόσδεκτες. Προς το παρόν συγκρίνετε τις προβλέψεις της εφαρμογής με την εμπειρία σας και χρησιμοποιήστε τες όταν σας είναι χρήσιμες.