Είστε εδώ

Καταγραφές Διαδρομών

Υποβλήθηκε από Το Επόμενο Λεωφορείο στις Τετ, 11/14/2012 - 15:47.

Η επόμενη σημαντική λειτουργικότητα του "Επόμενου Λεωφορείου" είναι η χρήση πραγματικών χρόνων διαδρομών λεωφορείων, από στάση σε στάση.
Γι' αυτό δεν χρειάζεται ανανέωση της εφαρμογής αλλά ανανέωση της βάσης δρομολογίων με στατιστική ανάλυση GPX αρχείων από καταγεγραμμένες διαδρομές λεωφορείων.

Η ιδέα είναι ως εξής:

  1. Αν θέλετε να συνεισφέρετε, καταγράφετε μια διαδρομή λεωφορείου με GPS, από τη στάση που μπήκατε μέχρι να βγείτε. Μετά εξάγετε τη διαδρομή σε μορφή αρχείου .gpx και το ανεβάζετε σ' αυτή την ιστοσελίδα. (Προσθέστε Διαδρομή).
  2. Η ιστοσελίδα περιοδικά αναλύει όλα τα GPX αρχεία και υπολογίζει χρόνους διαδρομής για κάθε γραμμή και για κάθε στάση (για όσα δεδομένα υπάρχουν).
  3. Τα αποτελέσματα ενσωματώνονται στη βάση δεδομένων της εφαρμογής "Το Επόμενο Λεωφορείο," η οποία τα χρησιμοποιεί για να προβλέπει πότε θα φτάσει το λεωφορείο σε οποιαδήποτε στάση.

Υπολογίζω να έχω έτοιμη αυτή η λειτουργικότητα σε λίγες μέρες. Ήδη την δοκιμάζω. Αυτή τη στιγμή προσπαθώ να διορθώσω ένα λάθος υπολογισμό όταν το GPX αρχείο έχει κενά (π.χ. διακόπτεται το GPS σήμα για μεγάλο μέρος της διαδρομής). Ώς τώρα έχω δεδομένα για 14 γραμμές λεωφορείων (αυτές που έχω χρησιμοποιήσει εγώ προσωπικά τις τελευταίες εβδομάδες).

Δεν είναι απαραίτητο να έχουν καταχωρηθεί πολλές διαδρομές για να ωφεληθείτε. Αρκεί να υπάρχουν στοιχεία για τις γραμμές που σας ενδιαφέρουν. Αν δεν υπάρχουν, μπορείτε να τα δημιουργήσετε εσείς. Σκέφτομαι να ανανεώνεται η βάση δρομολογίων κάθε εβδομάδα. Επομένως μέσα σε μερικές μέρες μπορείτε να έχετε τα επεξεργασμένα δεδομένα στη συσκευή σας.

Είναι καλύτερα αν υπάρχουν καταγραφές από την αφετηρία, γιατί οι χρόνοι μετακίνησης στις αρχικές στάσεις επηρεάζουν τους χρόνους για όλες τις υπόλοιπες στάσεις. Δεν είναι όμως απαραίτητο. Η ανάλυση μπορεί να χρησιμοποιήσει μέρος της διαδρομής και να συμπληρώσει την υπόλοιπη. Αυτό είναι αποτελεσματικό αν οι συνθήκες κίνησης των στάσεων που έχουν στοιχεία δεν διαφέρουν πολύ από τις συνθήκες στις στάσεις που δεν έχουν στοιχεία.

Σχόλια

Η βελτίωση των προβλέψεων με τη χρήση πραγματικών διαδρομών λεωφορείων είναι σχεδόν έτοιμη.
Το σκέφτομαι να ανανεώσω τη βάση με τα καινούργια στοιχεία.

Σκέφτομαι όμως μήπως πρέπει να αλλάξει η εφαρμογή ώστε να είναι ξεκάθαρο αν το ωράριο είναι για την αφετηρία ή για άλλη στάση (πιθανόν να φαίνεται με διαφορετικό χρώμα). Κάποιος που βλέπει το ωράριο βιαστικά μπορεί να καταλάβει λάθος πληροφορία. Αρχικά οι χρόνοι άφιξης σε στάσεις λεωφορείων θα είναι διαθέσιμες μόνο για λίγες γραμμές (2%). Σταδιακά θα αυξάνονται.